Vinduerne på dit hus er hårdt udsatte af det danske vejr og vind, og de er dyre at udskifte. Hyppig opmærksomhed og grundig vedligeholdelse er derfor på alle måder, en god investering.

Især de nederste, vandrette glaslister er hårdt ramte. Her kan regnvand ligge og trænge ind i træet, hvis ikke overfladen er tæt.

Hvis bundglaslisterne allerede er nedbrudte og for medtagede, bør du udskifte dem, overvej at købe nye af vedligeholdelsesfrit aluminium, det letter dit arbejde en del. 

Mange vinduer er desuden fuget med silikone, det er også en udfordring, for silikonen trænger ud i træet og giver dårlig vedhæftning. Dertil kommer, at silikonen ikke kan overmales. I stedet kan du bruge en egnet bygningsfuge, som kan overmales.

Gennemgå kitmateriale og/eller tætningsbånd, og udskift det der trænger. Vi fraråder tætningslister af PVC, da de blødgørende stoffer fra plasten, trænger ud og blødgør træbeskyttelsen.

Der bør altid være en luftspalte mellem vindueskarm og vinduesramme. Det sikrer, at evt. fugt kan slippe væk.

 

Sådan maler du vinduerne

Børst ALLE flader omkring vinduet fri for støv. Vask grundigt med Grundrens. Brug en svamp for at komme ind i alle profiler og kanter til glasset.

Fjern alt løstsiddende maling af med et smalt skrabejern på ca. 3 cm (fåes i Colourplus butikken). Husk også at skrabe inde i vinduesrammen.

 

TIPS: 

Det er vigtigt at du er grundig med at fjerne det løstsiddende, ellers hæfter malingen på løstsiddende maling og ikke på træet. Fjern løstsiddende vindueskit med en fladspartel. Eventuelle glasisætningsbånd tjekkes og udskiftes om nødvendigt. De skal være i niveau med glaslisten, så der ikke kan dannes en sø af vand.

Slib træværk med slibepapir i korn 150. Vær grundig ved overgang til råt træ for at minimere ujævnheder. Børst grundigt efter med en blød børste eller støvkost. Påfør en grundingsolie de steder, hvor træet er blotlagt, og ligeledes de steder hvor der nu mangler vindueskit.

Når grunderen er tør (24 timer), fornys vindueskittet der, hvor det mangler. Det gøres nemmest med en smal jernspartel/kittekniv på ca. 3 cm.

 

Behandling, nyt og ubehandlet træ: 

Knaster, harpiksholdige og olieholdigt træ afrenses med rensebenzin. Der grundes til mættet, men ikke blank overflade med grundingsolie og hvis der ønskes et endnu bedre slutresultat, efterbehandles med vinduesgrunder. Færdigbehandling min. 2 gange med vinduesmaling. 

 

Tidligere behandlet træ:

  • Løst og dårligt hæftende træbeskyttelse afrenses. Fastsiddende træbeskyttelse rengøres med grundrens. Knaster, harpiksholdige områder og olieholdigt træ affedtes med Rensebenzin.
  • Blanke flader matslibes, slibestøv fjernes.
  • Gråt og nedbrudt træ ned-slibes til fast, ren og bæredygtig overflade.
  • Bare områder grundes og forbehandles som under "Nyt og ubehandlet træ".
  • Pletgrunding med Vinduesgrunder. 

Færdigbehandling 2 gange med Vinduesmaling.

Brug en 25-35 mm pensel. Du kan evt. afdække med afdækningspapir- og tape langs vindueskarm og paneler.

 

TIPS:

Hvis der er rustgennemslag ved f.eks. hjørnevinklerne, skal du slibe ekstra grundigt her og rustbehandle med Rustgrunder.

Colour plus

Ring eller skriv

:
:
: