Sådan sætter du tapet op (papir)


Inden du går i gang , bør du afdække møbler og gulv med afdækningsplast, tapetlim kan efterlade synlige pletter som kan være svære at få væk.

Som udgangspunkt bør gammel tapet fjernes - MEN, hvis det sider godt fast og er nogenlunde glat i overfladen, kan du sætte det nye tapet ovenpå den eksisterende overflade. Det er vigtigt at sørge for at underlaget er glat, da ujævnheder vil kunne ses, især hvis du skal sætte en glat tapet op.

Hvis du vælger at fjerne det tapet der sidder på væggen, kan dette gøres enten med en tapetafdamper (kan lejes i Colourplus butikken), eller ved at ridse op i overfladen f.eks. med en hobbykniv, og efterfølgende blødgøre det gamle tapet med tapetopløser.

Herefter skal du sørge for rigelig udluftning, så væggene kan tørre op, og efter spartling af huller, er du klar:

 

Ryd op så du kan overskue projektet, og finde de ting du skal bruge. TJek at tapetet har ens nr. og tryknr (på de sedler, som ligger i rullerne). Mål højden på væggene og banerne ud med en tommestok. (Væggene er ikke nødvendigvis lige høje over det hele!).

 

At tapetet skal stødes sammen betyder, at banerne placeres nøjagtigt og helt tæt ved siden af hinanden - uden at overlappe.

 

Mål en banes bredde ud fra et vindue og sær et mærke. Hæng en lodsnor ned fra loftet ud for mærket. Her begynder du.

 

Banerne klippes mindst 10 cm for lange og lægges forskubbet fra hinanden på tapetbordet med bagsiden opad. Sørg for, at banerne dækker tapetbordet helt, så der ikke senere kommer klister på forsiden af de næste baner. Brug en skarp hobbykniv.

 

Hvis tapetet har et stort mønster, skal du beregne flere ruller, end blot væggenes areal. Få eventuelt hjælp til at beregne forbrug i Sadolin Farveland butikken.

 

Klistret påføres først hele vejen ned på midten af banen, derefter ud mod siderne. Kom endelig helt ud på alle kanterne. Klister 2 - 3 baner ind ad gangen. Fold dem som vist og lad dem trække 5 - 15 min. - alt efter tapetets tykkelse.

 

Sæt banen fast foroven (uden at folde den nederste fold ud) og skub den forsigtigt det sidste stykke op mod loftet. Tryk tapetet fast og glat med tapetbørsten.

 

Fold derefter resten af banen ud. Glat først ned langs midten, derefter ud mod siderne. Fortsæt hele vejen ned.

 

Lav en skarp kant med en tapetlineal eller et tapetværktøj, og skær det overskydende stykke af, med en skarp hobbykniv.

 

Ved stikkontakter, dør- og vindueskarme, skal du skære en helt skarp kant hen til hjørnerne, fæste tapetet langs kanten og herefter skære det overskydende tapet af.

 

Hvis du skal tapetsere bag en radiator, skal du klippe slidser i tapetbanen bunden eller siden så du kan komme forbi de steder hvor radiatoren er monteret på væggen. Så kan tapetet let glattes på plads med tapetværktøjet, uden at slidsen kan ses.

Colourplus Nykøbing F.

Skovalléen 48, 4800 Nykøbing F.

Tlf.: 54 85 14 85

Mail: nyk@colourplus.dk

Colourplus Nakskov

Højevej 30-32, 4900 Nakskov

Tlf.: 54 92 03 70

Mail: nakskov@colourplus.dk

Colourplus Vordingborg

Valdemarsgade 57, 4760 Vordingborg

Tlf.: 55 37 00 40

Mail: vordingborg@colourplus.dk


Colourplus Næstved

Vestergårdsvej 10, 4700 Næstved

Tlf.: 72 42 19 29

Mail: naestved@colourplus.dk

Colourplus Slagelse

Kinavej 12, 4200 Slagelse

Tlf.: 58 50 30 40

Mail: slagelse@colourplus.dk

Colourplus Ringsted

Køgevej 2-4, 4100 Ringsted

Tlf.: 57 61 31 21

Mail: ringsted@colourplus.dk

Top