Vælg den rigtige kvalitetsmaling


For at sikre at du bliver tilfreds med det færdige resultat, at det bliver så flot og lækkert som du drømmer om, og så holdbart som du forventer, er det vigtigt at du bruger den rigtige malingkvalitet.

Det er nemmest at finde frem til den bedste kvalitet til dit projekt, hvis du gør dig nogle overvejelser forinden.

  • Hvor slidstærk skal overfladen være? - Skal du male vægge i et rum, hvor det skal kunne tåle at tørres af som i et køkken eller i en entré?
  • Er der meget direkte sol? - Direkte sol er hårdt for enhver overflade - også en malet væg. Hvis du maler i et rum, hvor det strømmer ind med masser af sollys, bør du derfor bruge en kvalitet, der hverken falmer eller gulner for hurtigt.
  • Ønsker du en blank eller mat overflade? - Hvordan skal det færdige udtryk være? Er du til matte, blanke eller måske halvblanke overflader? Mørke farver får ekstra dybde, hvis de males i en blank maling.

Uanset hvad du kommer frem til, finder vi den tilsvarende kvalitet i Colourplus butikkerne. 

Nogle rum stiller større krav til overfladens egenskaber og holdbarhed end andre. Stue, børneværelse, entré og køkken, for eksempel. Badeværelset stiller helt andre krav til malingen. Herude skal den kunne tåle den høje luftfugtighed, og til det har vi naturligvis produceret nogle helt specifikke malinger. 

I andre rum, som f.eks. kælder eller udhus, stiller du måske ikke de store krav, og her kan du så nøjes med en billigere og mindre robust maling.

 

Maling er ikke bare maling. Langt fra!

Der er stor forskel på maling. Uanset hvilket anvendelsesområder malingerne er beregnet til, så skal du være opmærksom på kvaliteten. Det kan være svært at se om en maling er god eller mindre god, før du begynder. Derfor har vi lavet dette lille lynkursus til dig.

Du kan naturligvis også vælge den nemme løsning: Kig forbi Colourplus butikken og lad os hjælpe dig med at vælge.

 

Skal du vælge acryl(plast)maling- eller alkyd(olie)maling?

Det må anbefales, at du benytter acrylmaling mest mulig. Den er det mest skånsomme for miljøet (de fleste acrylmalinger indeholder ikke organiske opløsningsmidler). Den sparer dig for lugtgener, den tørrer hurtigt, og hvis du drypper, kan pletterne hurtigt fjernes med en våd klud. Pensler og værktøj kan rengøres i sæbevand, og malingen er nem at arbejde med. Men der er emner og steder, hvor det stadig må anbefales, at du bruger den "gammeldags" alkydmaling. Den danner en hård og helt lukket overflade, som er robust, rengøringsvenlig og vandafvisende. Den bruges f.eks. i brusekabiner. I modsætning til acrylmaling er alkydmalingen længe om at tørre og hærde, den lugter ikke godt og har tendens til at guldne med tiden. Og så skal du bruge terpentin, når pensler og værktøj skal renses.

 

Dækker dyr maling bedre end billig?

Malingens evne til at dække behøver ikke have noget at gøre med kvaliteten, men hvis du kunne lave en lille test, f.eks. 4 forskellige "plastmaling (acryl) til lofter, hvid" - til 4 forskellige priser, vil du sikkert kunne konstatere, at den dyreste maling dækker bedst og drypper mindst. Men, som nævnt behøver dækkevnen ikke have noget med kvaliteten at gøre. Farvepigmenterne i maling har nemlig stor betydning for, hvor godt malingen dækker. F.eks. er mange gule nuancer svære at få til at dække, fordi gule farvepigmenter er meget transparente (gennemsigtige) - og så kan det være svært at få et pænt resultat, hvis ikke underlaget er i orden - måske ligefrem grundmalet først.

 

Der er stor forskel på en dyr og en billig maling

En god acrylvægmaling vil "afvise" støv og snavs, kunne rengøres grundigt, uden der bliver "blanke" pletter, og den vil holde det smukke udseende i årevis. En billig plastmaling vil derimod næsten "suge" skidt til sig, og du vil kunne se mærker efter sæbevandskluden, når du har fjernet pletter. Det vil sige, at du skal male oftere i rum med "stærk trafik", hvis du vælger den "billige løsning" - og for hvert lag maling du påfører, stiger risikoen for afskalninger. Men ethvert hus/lejlighed har sikkert rum, der ikke "slides" så meget - og der kan det være fornuftigt at spare på kvaliteten.

 

Malingens glansgrad

Glansgrader er et udtryk for lysets refleksion. D.v.s. jo mere "lukket" og glat malingslaget er (i tør tilstand), jo højere glans. Tænk på forskellen mellem et stykke almindeligt vinduesglas og et refleksfrit glas. På det refleksfrie glas virker overfladen næsten "ru" - hvilket bevirker at lysstråler ikke kan tilbagekastes.

 

Matte flader

Matte overflader har den fordel, at det "slører" små ujævnheder og er refleksfrit. Derfor bruges hel dødmatte malingskvaliteter ofte på lofter. I loftet er det jo ikke vigtigt, at overfladen er glat og rengøringsvenlig, men det er vigtigt at loftet ikke tilbagekaster uheldige reflekser til andre dele af rummet. Ulempen ved den helt matte flade er selvfølgelig, at den mikroskopiske ruhed i malingslaget ikke afviser støv og snavs, og at du, hvis du forsøger at fjerne pletter med en klud eller børste, vil "fylde porerne op" med snavset sæbevand.

 

Blanke flader

'Malingkvaliteter med høj glansgrad vil danne en glat og lukket overflade, der er mere praktisk, d.v.s. smudsafvisende, rengøringsvenlig og robust overfor stød og slid. Det stiller ganske store krav til underlagets beskaffenhed. En blank maling vil fremhæve små ujævnheder, tapetoverlapninger, reparationer og andre småskavanker, netop fordi lyset bliver reflekteret.

 

Praktisk eller smukt?

Når du vælger maling, skal du også tage højde for, at der er stor forskel på, om du bruger acrylmaling (plast) eller alkydmaling (olie). En helblank plastmaling er ikke helt så smudsafvisende som en helblank alkydmaling. Det skyldes, at plastmaling generelt er mere porøs i overfladen, hvor alkydmaling danner en hård og tæt "malingsfilm". Så det er altså kun indenfor samme type maling, du kan sammenligne glansgrader. En plastvægmaling med en glansgrad på 20 er betydeligt mere praktisk end en plastvægmaling med en glansgrad på 5. Hvilken glansgrad opfylder de krav, du har stillet? Malingens glansgrad er altid angivet på emballagen.

Colourplus Nykøbing F.

Skovalléen 48, 4800 Nykøbing F.

Tlf.: 54 85 14 85

Mail: nyk@colourplus.dk

Colourplus Nakskov

Højevej 30-32, 4900 Nakskov

Tlf.: 54 92 03 70

Mail: nakskov@colourplus.dk

Colourplus Vordingborg

Valdemarsgade 57, 4760 Vordingborg

Tlf.: 55 37 00 40

Mail: vordingborg@colourplus.dk


Colourplus Næstved

Vestergårdsvej 10, 4700 Næstved

Tlf.: 72 42 19 29

Mail: naestved@colourplus.dk

Colourplus Slagelse

Kinavej 12, 4200 Slagelse

Tlf.: 58 50 30 40

Mail: slagelse@colourplus.dk

Colourplus Ringsted

Køgevej 2-4, 4100 Ringsted

Tlf.: 57 61 31 21

Mail: ringsted@colourplus.dk

Top