Maling og lak til trægulve


Hvis dit lakerede gulv er slidt igennem, får du det flotteste resultat, når du sliber den gamle behandling af med en gulvsliber. Hvis du ikke får slebet det grimme, slidte lag væk, kan du risikere, at slidmærkerne kan ses som mørke spor, på trods at du lakerer over med en ny klarlak. Du kan leje en gulvsliber i alle Colourplus butikker.

Gulvet renses for løstsiddende maling- og laklag.

Rengør gulvet grundigt med grundrens. Det er vigtigt at komme helt af med sæberester inden du maler, og ved køkkengulve skal du desuden være ekstra omhyggelig med at få fjernet snavs og fedt.

Efter grundrens, vaskes gulvet med en blanding af 2 dl 32% eddikesyre til 10 l vand. Efterskyl med rent vand. Lad gulvet tørre i 24 timer, så du er sikker på at AL fugt er fordampet - også det i revner og sprækker.

For at give den nye maling en optimal vedhæftning, bør du slibe gulvet i træets længderetning. Støvsug herefter grundigt for at få fjernet al slibestøv med børstemundstykke og slutteligt, fjernes de allersidste rester af slibestøv med en hårdt opvredet klud. Lad det tørre igen.

 

Nu er du klar til lakken / malingen

Du skal finde ud af, hvilken type lak eller maling gulvet blev behandlet med sidste gang. Mal en lille prøve i et hjørne eller bag en dør, og lad det tørre. Prøv så, når den er hærdet, at sætte et kraftigt stykke tape på og flå det af igen. Hvis lakken eller maligen løsner sig, kan det være fordi det produkt du vil anvende, ikke er foreneligt med det, der tidligere er brugt. Det kan også være fordi forarbejdet ikke er gjort grundigt nok. Hvis lakken ”kryber” eller laver ”sildeøjne” er det oftest pga. utilstrækkelig slibning eller rengøring.

Nedslidte eller bare pletter skal grundes med fortyndet lak eller maling, før du behandler hele gulvet. Det er vigtigt for at du ikke får pletter på det nymalede /lakerede gulv, hvor den bare plet har suget ekstra meget maling/lak. Lad pletterne tørre, før du fortsætter. Nu er gulvet klar til færdigbehandling.

Langs paneler og vægge kan du starte malerarbejdet ved at formale med en kanttrimmer. Det giver dig en 7-8 cm bred bane, der gør beskæringsarbejdet langt nemmere, fordi du slipper for at skulle bruge en rulle eller pensel til at beskære.

Du får det flotteste resultat ved bruge en flad korthåret pensel eller en korthåret malerulle, til at male gulv. Spørg Colourplus butikken, hvilken type der er specielt egnet til den type maling, du skal bruge. Mal 2-3 brædder ad gangen i hele rummets længde. Lad det tørre og mal igen 1 til 2 gange. Tørretiden varierer alt efter produkttype, men det står på emballagen.

Lakering og maling af ubehandlede eller nye trægulve

Dit ubehandlede eller nye trægulv bliver rigtig flot, hvis du maler eller lakerer det. Samtidig bliver gulvet modstandsdygtigt overfor pletter og vil holde sig flot i meget længere tid, end hvis du blot sæbebehandler det.

 

Sådan lakerer eller maler du et ubehandlet trægulv

Gulvet skal være rent og tørt. Det er vigtigt for at resultatet bliver så holdbart og flot som muligt. Start med at vaske gulvet grundigt med Grundrens og vask efter med rent vand. Lad det tørre i mindst 24 timer, så der ikke er fugt i revner og sprækker.

Hvis træet har rejst sig (føles ru) efter f.eks. vask, skal du slibe det, før du maler/lakerer, ellers får du et nopret resultat.

Hvis overfladen føles ru, har træet rejst sig, og en slibning er nødvendig. Slip med sandpapir i træets længderetning og fjern efterfølgende slibestøv ved at støvsuge og tørre gulvet over med en hårdt opvredet klud. Lad det tørre igen.

Nu skal gulvet grundes med fortyndet lak eller maling. Husk at spørge i butikken, hvordan du gør.

Når første lag er tørt, skal du mellemslibe gulvet og derefter støvsuge for at fjerne slibestøv.

Gulvet skal nu færdigbehandles med ufortyndet lak eller maling. Lakér eller mal 2-3 brædder ad gangen i hele rummets længde.

Du får det flotteste resultat ved at bruge en flad, bred pensel eller en korthåret malerulle, der er specielt egnet til den type maling eller lak, du bruger. For at opnå en god slidstyrke, skal du færdigbehandle gulvet to gange.

 

TIPS:

Vandopløselige lakker og malinger, skal påføres i et fyldigt lag. Produkter, der indeholder opløsningsmidler, skal derimod påføres i ret tynde lag. Mørke skjolder på gulvet kan bleges med oxalsyre. Køb det i Colourplus butikken, hvor du også får grundig vejledning til at bruge det. Harpikspletter fjernes med cellulosefortynder.

Colourplus Nykøbing F.

Skovalléen 48, 4800 Nykøbing F.

Tlf.: 54 85 14 85

Mail: nyk@colourplus.dk

Colourplus Nakskov

Højevej 30-32, 4900 Nakskov

Tlf.: 54 92 03 70

Mail: nakskov@colourplus.dk

Colourplus Vordingborg

Valdemarsgade 57, 4760 Vordingborg

Tlf.: 55 37 00 40

Mail: vordingborg@colourplus.dk


Colourplus Næstved

Vestergårdsvej 10, 4700 Næstved

Tlf.: 72 42 19 29

Mail: naestved@colourplus.dk

Colourplus Slagelse

Kinavej 12, 4200 Slagelse

Tlf.: 58 50 30 40

Mail: slagelse@colourplus.dk

Colourplus Ringsted

Køgevej 2-4, 4100 Ringsted

Tlf.: 57 61 31 21

Mail: ringsted@colourplus.dk

Top